28 February 2017

Tutorial Buat Sendiri Resin Baby Brooch

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Amal Creative
Entri #144

Assalamualaikum. Hai semua. Mahu belajar buat sendiri kerongsang comel? ;) Hanya perlu ikuti 3 langkah mudah berikut:






Berminat mahu menambah pendapatan sampingan dengan menjual brooch comel? Boleh dapatkan set DIY Baby Brooch dari kami. Set ini mengandungi 100pcs resin, 100pcs bar pin dan gam kuat untuk kraf. :)

Boleh juga dapatkan 1 set 100pcs resin baby brooch yang sudah siap digam dari kami dengan harga borong yang sangat berpatutan.

Whatsapp Cik Amal 0192111934 untuk pertanyaan atau pembelian.

27 February 2017

Tips Bangun Pagi Dalam Keadaan Terurus

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Entri #143

Apa pelan nak buat malam ni sebelum tidur? Supaya esok pagi insyaAllah bangun elok terurus rumah tangga. Tanpa perlu kelam kabut.

✅Siapkan pakaian sekolah anak.
✅Siapkan pakaian siang anak yang belum sekolah.
✅Siapkan gosok baju kerja suami.
✅Siapkan gosok baju sendiri (wahm pun kena kemas dan cantik tau).
✅Siapkan susun bahan untuk masak sarapan dan bekal anak.
✅Siap basuh pinggan mangkuk.
✅Siap susun kasut depan pintu (hahaha).

Ni antaranya lah. Yang Cik Amal mesti cuba selesaikan sebelum baring dan pejam mata. Ada lagi sambungan senarai tu. Boleh sambung sendiri ikut keadaan rumah masing-masing. Yang penting, tujuannya esok dapat bangun awal dalam keadaan emosi stabil dan ceria.

Selamat malam.
Assalamualaikum.
😊😊

26 February 2017

4 Perkara Asas Menentukan Nilai Produk Kraf Tangan

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Entri #142

Kualiti bahan.
Kemahiran menjahit.
Kekemasan menjahit.
Pengalaman.

Semua di atas ini mempengaruhi harga sesebuah produk jahitan kraf tangan. Contohnya kraf felt. 

Setiap crafter mempunyai keunikan dan aras tanda tersendiri. Oleh sebab itu, harga yang diletakkan adalah berbeza. Boleh untuk membandingkan harga sebelum membuat tempahan, namun tidak wajar mempertikai kenapa harga produk adalah berbeza bagi crafter berbeza.

25 February 2017

Butang Dan Resin

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Amal Creative
Entri #141

Alhamdulillah. Tempahan resin dan buttons :)


24 February 2017

Penghargaan Buat Pelanggan

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Amal Creative
Entri #140

Ya Allah, bahagianya hari ni. Dapat pelanggan semuanya baik-baik hati belaka. 😘😘 Alhamdulillah. Sebagai tanda penghargaan buat pelanggan yang sepantas kilat membuat bayaran sebelum jam 3 petang tadi, Cik Amal dah laju-laju pi pos.


Malam nanti Cik Amal send tracking number pula ya. 😊 Terima kasih #AmalCreativeLovers yang shopping butang di Amal Creative.

23 February 2017

Butang Bulat Dan Petak

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Amal Creative
Entri #139

Alhamdulillah. Yeayyy seronok masuk makmal menjahit hari ni. Mengemas-ngemas sikit, terjumpa ni dua plastik besar.




MashaAllahhh. Harta karuuunnn!

Ada 2 bungkus belum buka tau. Macam tak ku percaya. Hihi 😂😂 Siapa nak? Cik Amal bagi best price. Harga borong. Harga istimewa selagi stok masih ada.

Whatsapp 0192111934 untuk tempahan. 

16 February 2017

Tips Menggunakan Facebook Untuk Berniaga

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Entri #138

Nama sebenar.
Wajah sebenar.
Tulisan sebenar.
Hasil kerja sebenar.

Bila menggunakan Facebook peribadi sebagai medan berniaga, empat perkara di atas boleh membantu meningkatkan kredibiliti peniaga.

Prospek dan pelanggan lebih selesa berhubung dengan peniaga yang mereka tahu rupa dan nama.

14 February 2017

Resin Baby Brooch

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Amal Creative
Entri #137

Sebenarnya, hadiah kecil pun boleh buat hati orang perempuan ni berbunga-bunga dan gembira kan?


Contoh, dapat hadiah resin baby brooch yang comel-comel macam ni. :) Perempuan mana yang tak suka kan.

13 February 2017

Aktiviti Petang

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Koleksi Peribadi
Entri #136

Langit di luar makin kelam. Bila-bila masa mungkin hujan. Ajak anak-anak tolong buat kerja lah. :) Banyak butang nak kena bungkus masuk ke dalam plastik.

Aplikasi Telefon Pintar Untuk Photo Editing

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Amal Creative
Entri #135

Edit gambar. Sejenis pekerjaan yang renyah. Tapi ini lah dia antara benda yang paling Cik Amal suka dan seronok nak buat.

Aplikasi yang Cik Amal suka guna untuk photo editing di smart phone ialah Snapseed, Phonto dan PhotoGrid. Kadang-kadang guna Canva. 

Dua gambar contoh di bawah ni, Cik Amal edit untuk letak di Instagram.



Pelanggan merayu-rayu minta Cik Amal buat Instagram khas untuk katalog Amal Creative. Mungkin ada yang tak ada akaun Facebook. Jadi perlu juga Cik Amal muat turun maklumat di Instagram.

Bagi anda yang ada Instagram, jemput follow dua akaun ni:
IG rasmi: @amalcreative
IG untuk katalog: @amalcreative.catalogue

12 February 2017

Kelas Kraf Felt Di Alor Setar

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Entri #134

Hujung minggu ni sibuk sungguh urus stok barang di Amal Creative. Sebab minggu depan kan, insyaAllah Cik Amal nak balik kampung.

Orang-orang Aloq Setaq yang dirindui, 
Ada sesapa nak belajaq menjahit felt craft dak? Jommm jumpa. ;)

Cik Amal bawa balik felt craft starter pack. Dalam tu ada kain felt kualiti tip top dan ada koleksi butang-butang comel.

Cik Amal akan ajaq 4 jenis jahitan asas dalam felt craft. Kita sama-sama jahit, buat satu projek ringkas.

Kemudian Cik Amal share macam mana nak buat dan cari template/pola. Supaya nanti masing-masing buleh menjahit ikut kreativiti masing-masing.

Bonus nak bagi: Tips mula bisnes dari rumah dengan felt craft.

Mau dak orang Aloq Setaq? :) Hello-hello Cik Amal di whatsapp 0192111934 na. Kalau segan nak mai belajaq sorang diri, ajak lah dua tiga orang kawan. Laaagi meriah!

11 February 2017

Maklum Balas Keychain Nama Amal Creative

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Amal Creative
Entri #133

Seronok keeer menjahit benda kraf kecik-kecik tu Cik Amal?

Seronokkk. Sangattt seronok! 😍
Lapan ribu kali ganda seronok bila buatkan customer pun rasa seronok.

Sayang semua #AmalCreativeLovers.
Terima kasih atas kepercayaan yang diberi. Esok lusa boleh order lagi 😘😘

Saya kongsikan beberapa maklum balas dari mereka :)




Sesiapa yang berkenan nak tempah keychain nama PVC ni, boleh terus whatsapp saya 0192111934. :)

10 February 2017

Lapang Dan Sibuk

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Amal Creative
Entri #132

Syukur pada Allah setiap saat.
Waktu lapang atau waktu sibuk.
Kedua-duanya adalah nikmat.


Alhamdulillah butang-butang huruf saya dah restock. Biasanya kami di Amal Creative jual, 500pcs RM75 atau 1000pcs RM130. Kali ni saya buat pack yang lebih kecil. 100pcs RM20. Boleh dapatkannya di Facebook page Amal Creative atau terus whatsapp saya 0192111934. :)

08 February 2017

Stok Butang Baru

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Amal Creative
Entri #131

Assalamualaikum.
Hai semua. Selamat pagi. 

Sarapan apa hari ni? 😉

Cik Amal tengah sarapan gula-gula ni haa. Perisa strawberi ada, oren ada, anggur ada, lemon puuunnn ada. Kiki.. 😆


InsyaAllah semua butang ni akan masuk stok di Facebook page. Saya update maklumat di sana ya. Jemput like dan follow Amal Creative. ;)

07 February 2017

Umrah Mama Babah 2017

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Koleksi Peribadi
Entri #130

Alhamdulllah. Pagi tadi di KLIA. Kami sekeluarga pergi melawat Mama dan Babah yang nak ke Haramain. Sebak tengok gambar ni. Dah lama sangat Babah tak naik kapal terbang. Lebih 25 tahun rasanya.


Kawan-kawan sekalian yang membaca blog ni, doakan Babah dan Mama Cik Amal sihat, kuat dan lancar beribadah sepanjang berada di Tanah Suci ya. 

Doakan juga lepas ni giliran Cik Amal dan suami. Membuak-buak perasaan teringin nak pi sana. Nak pi sebelum menutup mata selama-lamanya. InsyaAllah sedang berusaha penuhkan tabung Umrah 2018 :)

01 February 2017

Sesi Coaching And Mentoring 2017

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Facebook Puan Sainah Sabri
Entri #129

Alhamdulillah semalam, sehari suntuk saya pergi belajar menambahkan ilmu perniagaan. Guru saya kali ni, Puan Sainah Sabri seorang pemilik beberapa perniagaan berbeza.

Kalau anda menetap di Bandar Baru Bangi dan biasa pergi ke Maybank Seksyen 9 berdekatan Masjid Al-Hasanah, sudah pasti anda akan terlihat papan tanda Ainnur Collection dan Ainnur Carpet. Puan Sainah ini lah pemiliknya. :) Manis dan sangat merendah diri orangnya.

Banyak ilmu yang saya dapat. Paling penting, semua ilmu tu adalah ilmu yang bila dapat, terus boleh praktik. Bukan sekadar di awangan atau sekadar di atas kertas.

Antara kata-kata Puan Sainah yang buat saya teringat-ingat:
"Duit ni berhantu. Bila ada banyak, boleh buat lupa diri. Bila takda duit, boleh buat hilang akal."

Ada kebenaran yang pahit di situ. Saya akui. Antara tujuan saya pergi belajar dengan Puan Sainah pun, adalah untuk belajar menguruskan duit perniagaan dengan betul. Bertahun-tahun berniaga, tak nampak duit simpanan meningkat. :(

Alhamdulillah selepas belajar cara yang betul, saya sudah mula nampak apa yang perlu dilakukan. Paling penting, perlu berdisiplin. Walaupun di awalnya terasa  kekok dan merimaskan apabila terpaksa mencatat dan merekod, tetapi insyaAllah ada manisnya nanti bila kita nampak duit di dalam akaun semakin tinggi nilainya.

Alhamdulillah syukur ya Allah untuk peluang ini. Terima kasih Kak Inah atas tunjuk ajar sehari suntuk semalam. Selepas ini, ada masa 1 bulan dipantau oleh Kak Inah. InsyaAllah akan lakukan yang terbaik. 



"Cik Amal Nor Amalina Rohaizad yang sangat pemalu tapi idea lemak berkrim sehingga menjilat jari. Sangat kreatif dan penulis blogger yang sesuai untuk suri suri hati. Semoga bisnes Amal maju, lagi diberkati dan meroket ke pelangi hati kastemer tersayang. 

Tengkiu Cik Amal. 
31 Januari 2017"

-Puan Sainah Sabri-