29 January 2017

Diskaun = Sedekah??

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Entri #126

Nama saja cuti. Tapi bab mencari ilmu, tak pernah berhenti. Nota Cik Mal di Facebook yang saya baca hari ini sangat bermanfaat. Yang bestnya, realistik!

Amal Creative dan Wafiy Wellness ada target market tersendiri. Diakui diskaun yang kerap sebenarnya sedang membunuh bisnes tu slowly.

Diskaun = Sedekah?

Banyak lagi tu kena menuntut kalau betul serius nak berniaga dan nak kembangkan bisnes.
Ada buat rekod jualan? Duit keluar masuk ada tulis ke mana? Bertambah ke duit simpanan tiap bulan? Ke macam tak cukup atau cukup-cukup nak pusing balik modal?

Bila kerap buat diskaun, pernah periksa apa jadi pada tahap kesihatan bisnes sendiri? Memang bisnes kita ni target untuk serve market murah ke? Kena lah check.

Bagi yang fulltime berniaga dan sumber pendapatan utama dari berniaga, mesti check, rancang dan buat pelan bisnes betul-betul ya.

Jangan cepat melatah tengok orang buat diskaun meletop tiap bulan, kita pun kalut nak buat diskaun sama. Dia mungkin ada strategi dan sedang bermain game berbeza.

Eh panjang pulak Cik Amal bebel. 😅 Sebenarnya tengah warming up. Baca nota-nota bisnes yang realistik sebelum nak pi sesi mentoring.

Alaaa, macam waktu sekolah dulu lah. Sebelum cikgu masuk mengajar, kita dah baca lebih awal topik yang cikgu nak ajar. Baru lah ilmu tu serap molek. Kita pun dah boleh prepare sesiap soalan nak tanya. 😊

Cik Mal dan Cik Amal. Hmmm dah dekat dah nama kan. Doakan saya dapat bijak merancang dan berstrategi dalam bisnes seperti Cik Mal. :)

No comments:

Post a Comment