09 November 2015

Memaksimakan Pemasaran Percuma

Entri 90

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Akademi Bekerja Di Rumah

MEMAKSIMAKAN PEMASARAN PERCUMA
(Rujukan ebook 10 Langkah Mudah Bina Kedai Online)

Ada banyak cara untuk menggunakan peluang memulakan bisnes tanpa perlu mengeluarkan modal. Kebanyakan usahawan baru terlalu fokus kepada tidak ada modal, tidak ada pengalaman dan tidak tahu untuk bermula dari mana.

Berikut beberapa langkah yang boleh diambil untuk bermula:

1. Kenalpasti dahulu apa minat yang boleh dijadikan satu permulaan untuk berniaga.

Cik Amal: Anda minat dan ada kemahiran menjahit? Apakah jenis jahitan yang anda mahir? Kraf felt? Jahitan beg? Jahitan baju bayi dan kanak-kanak? Jahitan jubah dewasa? Jahitan seluar? Jahitan langsir? Sulaman? Quilting? Anda boleh jadikan bisnes jahitan kreatif ini sebagai bisnes pertama. Jika mahu mula bisnes kraf felt, boleh dapatkan khidmat nasihat dari saya sendiri atau baca asas jahitan kreatif ini di blog noramalinarohaizad.blogspot.my ;)

2. Kenalpasti siapa pelanggan dan apa produk.

Cik Amal: Golongan yang paling kerap membeli belah secara online adalah dari golongan ibu bekerjaya. Ibu suri pengurus rumah tangga juga tidak kurangnya. Kerap melayari internet untuk mencari bahan bantu belajar untuk anak-anak. Jadi buatlah sedikit penyelidikan dan ambillah peluang ini untuk menghasilkan produk-produk yang sentiasa mendapat permintaan dari golongan ini.

3. Fokus kepada pemasaran.

Cik Amal: Pemasaran bukan sekadar menjual dan memperkenalkan jualan. Kenalpasti kehendak, keperluan dan permintaan pelanggan. Trend pelanggan sentiasa berubah mengikut keadaan semasa. Pelanggan perlu kenal dan faham produk yang ditawarkan. Kaedah promosi yang berkesan dan memberi impak signifikan amat diperlukan supaya mendapat perhatian pelanggan. Seterusnya barulah mereka cenderung untuk membeli.

4. Tidak mengeluarkan produk. Tetapi belajar untuk memasakan produk yang sudah sedia ada di pasaran. Kuasai pemasaran asas yang sangat membantu pemasaran produk dan bisnes.

Cik Amal: Jika anda tiada kemahiran atau bakat tertentu yang boleh dijadikan bisnes pertama, usah khuatir. Mulakan dengan belajar memasarkan produk orang lain yang sedia ada  dan sememangnya sudah laku keras di pasaran. Belajar bagaimana untuk mendapatkan RM1 pertama, diikuti RM10 pertama, RM100 pertama dan RM1000 pertama anda. Kemahiran ini perlukan ilmu dan perlu dilakukan secara konsisten sebelum membuahkan hasil.

Kuasai pemasaran asas yang sangat membantu pemasaran produk dan bisnes.

BLOGSPOT

Salah satu tapak awal yang boleh digunakan untuk mempromosi bisnes dan produk. Kenalpasti produk dan kenalpasti siapa pembaca atau pelanggan. Blogspot boleh dijadikan sebagai medium asas pemasaran yang boleh diterokai usahawan yang masih baru. Ia bukan sahaja sebagai tapak pemasaran, malah ia boleh digunakan sebagai agen pemasaran percuma yang memberikan impak luar biasa. Blogspot boleh dijadikan sebagai diari bisnes untuk usahawan dan juga boleh digunkan untuk membina kedai online. Kosnya adalah percuma dan boleh digunakan secara berterusan selagi mana ia sampai kepada sasaran pembaca atau pelanggan.

FACEBOOK

Salah satu trend adalah membina hubungan dan jaringan dengan lebih ramai pengguna yang menggunakan laman sosial ini untuk berhubung dan menjejaki lebih ramai kawan. Facebook juga sesuai bagai usahawan yang masih baru dan mahu belajar berjualan secara online. Ramai yang sudahpun mendapat impak positif hasil memasarkan produk melalui facebook.

Kami di Akademi Bekerja Di Rumah, aktif menganjurkan kelas asas blog penulisan dan kelas asas mula bisnes online untuk para suri pengurus rumah tangga serta suri bekerjaya. Blog dimanfaatkan sebagai medium pemasaran percuma. Pelajar kelas dilatih bagaimana mahu menjana pendapatan dari blog melalui cara penulisan yang berkesan. Bagi suri yang masih belum punya produk, ABDR menyediakan beberapa pilihan produk servis dan digital. Juga ABDR menawarkan dropship beberapa jenis produk.

Untuk sebarang pertanyaan mengenai kelas yang ABDR anjurkan, 
bolehlah hubungi saya melalui:

Nor Amalina Rohaizad (AS0371336-V)
Email: noramalina.rohaizad@gmail.com
Whatsapp: +60192111934
Boleh juga pm saya di Facebook inbox.

No comments:

Post a Comment