24 October 2015

Projek Akan Datang

Entri 88

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Nor Amalina Rohaizad

Alhamdulillah, insyaAllah saya akan buka slot tempahan untuk buku aktiviti bayi dan kanak-kanak pada bulan November 2015 nanti. Buku ini lebih dikenali sebagai busy book atau quiet book di kalangan ibu-ibu di media sosial. 


Foto di atas adalah lakaran dan desain untuk buku aktiviti bayi. Lebih mudah apabila saya lakarkan terlebih dahulu. Memudahkan saya menentukan jenis material dan jenis warna kain yang akan digunakan. 

Gerak kerja mesti sistematik dan ada strategi. Ini adalah asas kerja dari rumah dan bisnes dari rumah. Penting semuanya tersusun agar anak-anak terjaga dan terdidik. Manakala bisnes tetap berjalan seperti biasa.

Doakan saya diberi kesihatan yang baik dan kelapangan waktu untuk menjahit ya. :)

23 October 2015

Stok Felt Polyester Bercetak (Printed Felt)

Entri 87

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Nor Amalina Rohaizad


Hari tu potong plain polyfelt.
Hari ni potong printed polyfelt.

Mudah customer nak beli nanti.
Kita offer by pack lah.
Tak minat animal printed.

So yang ada:
Polkadot, chevron and heart.
Belang2 nak jugak ke?
Warna mana yang best pilihan ramai?

Dalam starter set pun,
InsyaAllah ada printed felt.

Berkolaborasi Lebih Baik Dari Bersendiri

Entri 86

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Nor Amalina Rohaizad


3 tahun pertama, bisnes seorang diri.
Kadangkala hilang motivasi.
Maka diamlah menjeruk perasaan sendiri.

Tahun lepas, Alhamdulillah membuka hati.
Mahu bergabung dengan usahawan suri.
Alhamdulillah, indah rupanya berkolaborasi.

Cik Amal mahu bertanya lagi.
Mahukah suri sekalian sertai kami?

Pendaftaran dibuka setiap hari.

13 October 2015

Ulasan Kelas Asas Penulisan dan Blog

Entri 85

TEKS: MUNIRAH YUSOFF
FOTO: MUNIRAH YUSOFF, AKADEMI BEKERJA DI RUMAH (ABDR)


Alhamdulillah saya dapat menyelesaikan latihan penulisan 44 entri ketika cuti semester. Ketika mendaftar melalui salah seorang rakan, Puan Noramalina Rohaizad (saya bahaskan Kak Amal) awal September lalu, saya sedang sibuk dengan peperiksaan akhir pengajian Ijazah. Walaupun tergendala sebentar, tetapi tiada paksaan kerana saya diberi peluang mendahulukan peperiksaan.

       Sejujurnya sudah lama melihat status Facebook Kak Amal muncul di Timeline saya. Bukan tidak berminat, tapi agak berkira untuk mengeluarkan modal mengikuti kelas penulisan.Mindset yang mengatakan bahawa ‘penulisan boleh dipelajari sendiri, dunia di hujung jari sahaja’ sering berlegar-legar di fikiran. Sudahnya memang tidak berjalan atau tiada hasil pun.

       Dalam berkira-kira itu, baru saya teringat wishlist tahun 2015 iaitu ‘365 hari, RM 3 sehari’. Saya membuat simpanan sebagai modal tahun hadapan (2016) jika mahu berniaga. Jadi, tidak salah jika saya katakan bahawa mengikuti kelas bisnes juga satu pelaburan.

PENULISAN AWAL

     Melalui analisa awal 8 perkara yang perlu di jawab; pengalaman kerja, pengalaman bisnes, kemahiran dan matlamat antara yang memberi kesan cukup mendalam bagi saya. Analisa inilah yang membantu saya untuk fokus menulis.

       Mengingati tanpa menulis, kita akan lupa. Membaca tanpa beramal, ilmu akan hilang. Hari ini kita belajar, mungkin esok kita tidak ingat. Itu yang saya terfikir ketika mengikuti kelas penulisan ini. Apabila saya sudah fokus pada matlamat, di bantu pula dengan pengalaman yang saya ada, perasaan teruja untuk berkongsi itu sangat tinggi.


PEMBELAJARAN

Setiap hari saya menulis berdasarkan label yang di tetapkan (Catatan Harian, Catatan PengalamanTips Mudah IT, Tips Praktikal IT) , dipecahkan kepada 1 label 10 entri. Dengan berpandukan gambar mengikut tajuk entri, baru saya sedar rupa-rupanya banyak perkara yang membantu penulisan saya. Gambar-gambar semasa saya berniaga atau bekerja memudahkan cerita untuk di sampaikan.

Pemantauan serta motivasi oleh Puan Masayu Ahmad dan Kak Amal juga melatih diri untuk konsisten dan menulis dengan baik.



Bukan sahaja konsisten dan disiplin itu penting, kualiti dan teknik penyampaian juga di titik beratkan. Jadi tidak hairanlah jika cikgu-cikgu di ABDR mengingatkan pelajar ‘Sentiasa ada buku nota untuk catatan ringkas sebelum menulis di blog. ‘

MANFAAT KELAS
  • Matlamat membantu kita untuk fokus.
  • Catatan ringkas membantu kita untuk mengembangkan lagi idea.
  • Pengalaman membantu kita untuk berkongsi kisah dan membantu mereka yang menghadapai masalah serupa dengan kita.
  • Penulisan yang bagus, teratur dan padat mampu menarik minat pembaca untuk terus membaca.
  • Yang penting, jangan banyak alasan. ^_^

BERBAHAGIALAH JIKA BERGURU

Terima kasih kepada Kak Amal yang menjadi mentor saya (secara senyap-senyap tanpa diketahui ^_^). Terima kasih juga kepada Puan Masayu Ahmad, dengan status di Facebookyang kadang kala menyentap hati supaya pelajar terus fokus, konsisten dan berdisplin. Akhir kata, berbahagialah hidup dengan ilmu jika berguru. Amminnnn.

12 October 2015

Pendaftaran Pelajar ABDR Oktober 2015

Entri 84

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Sumber: Akademi Bekerja Di Rumah
Foto: Akademi Bekerja Di Rumah

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Alhamdulillah, selamat mendaftar pelajar-pelajar baru Oktober 2015.


Pengenalan ABDR:
+ ABDR adalah jaringan kumpulan sokongan untuk suri pengurus rumah tangga atau suri bekerjaya. 
+ ABDR menjadi kumpulan sokongan untuk suri bergelar wahm yang mahu menjana pendapatan hanya dari rumah.
+ ABDR menjadi kumpulan sokongan untuk suri bekerjaya yang mahu menjana pendapatan secara sampingan.
+ ABDR menjadi platform untuk belajar asas mula bisnes produk fizikal, digital atau servis.
+ ABDR menawarkan bimbingan dan latihan berbisnes di atas talian dengan menggunakan medium pemasaran percuma seperti blog dan Facebook fanpage. 
+ Penyertaan adalah berdasarkan analisa awal untuk mengenalpasti apa matlamat utama mahu berada di ABDR ini.

Cara-cara untuk menyertai dan menjadi ahli ABDR:
(Boleh pilih salah satu atau ikuti kesemuanya)
1) Mengikuti mana-mana kelas yang ditawarkan.
2) Menjadi pengurus online (rakan niaga).
3) Beriklan di direktori SOHO ABDR.

Pilihan kelas ABDR:
1. Kelas asas blog dan penulisan.
2. Kelas asas blog mula bisnes online.
3. Kelas asas blog dan penulisan kreatif.
4. Kelas asas wordpress.
5. Kelas penulisan ebook pertama.
6. Kelas asas urus akaun soho.
7. Kelas beriklan dengan instagram.

Pilihan pakej ABDR lain:
1. Pendaftaran pengurus online (rakan niaga) ABDR.
2. Pendaftaran iklan di direktori SOHO ABDR.

3 produk utama ABDR:
1. Kelas online (produk servis)
2. E-book (produk digital)
3. Pakej sewa tapak iklan (produk servis)

Pakej Yuran Kelas Blog ABDR:

Pakej 1: 
Kelas Asas Blog & Penulisan
+ Bonus: 1 e-book Belajar Asas Blog

Pakej 2: 
Kelas Asas Blog & Penulisan
+ Bonus: 3 e-book Belajar Asas Blog + Super Wahm Super Mom + Panduan Mula Bisnes Butik

Pakej 3: 
Kelas Asas Blog & Penulisan ATAU Kelas Asas Mula Bisnes Online
+ Bonus: 4 e-book Belajar Asas Blog + Super Wahm Super Mom + Panduan Mula Bisnes Butik + 101 Idea Home Based Bisnes

Pakej 4:
Pakej Pengurus Online ABDR 
+ Kelas Asas Blog & Penulisan ATAU Kelas Asas Mula Bisnes Online
+ Bonus: 6 e-book Belajar Asas Blog + Super Wahm Super Mom + Panduan Mula Bisnes Butik + 101 Idea Home Based Bisnes + Yeay Mama Sudah Resign + 10 Langkah Mudah Bina Kedai Online

Pakej 5:
Pakej Pengurus Online ABDR
+ Kelas Asas Blog & Penulisan DAN Kelas Asas Mula Bisnes Online
+ Bonus: 10 e-book Belajar Asas Blog + Super Wahm Super Mom + Mula Bisnes Butik + 101 Idea Home Based Bisnes + Yeay Mama Sudah Resign + Rahsia Khidmat Pelanggan + Panduan Berpantang + 44 Resepi Pantang + 10 Langkah Mudah Bina Kedai Online, Panduan Rakan Niaga (belum terbit)

2 Kelas Paling Ramai Penyertaan Sepanjang Tahun:
1) Kelas Asas Blog dan Penulisan
2) Kelas Asas Mula Bisnes Online

Apa beza kedua-dua kelas ini?

Kelas Asas Blog dan Penulisan
1. Belajar asas blog (blogspot).
2. Belajar menulis fokus penulisan berdasarkan siapa pembaca sasaran.
3. Tukar pembaca kepada pelanggan.
4. Belajar menulis secara konsisten.
5. Jadikan minat, kemahiran dan kepakaran sedia ada tukar dalam bentuk penulisan. Jadikan ia sebagai panduan.
6. Tukar blog yang tidak ada pembaca dengan membina 'kelompok' pembaca sasaran.
7. Apabila blog sudah mempunyai sasaran pembaca yang 'tepat', maka sudah boleh ditukar kepada pembeli.
8. Blog adalah salah satu medium pemasaran percuma. Namun penulisan yang bagus dapat membina pengaruh kepada pembaca.
9. Kelas asas blog dan penulisan perlu menguasai 44 entri dan 5 label. Ia akan diberikan selepas daftar dan analisa.

Kelas Asas Blog Mula Bisnes Online
1. Bina kedai online asas berdasarkan apa produk atau servis. Contoh produk pakaian, makanan, butik, produk kesihatan atau produk kecantikan.
2. Kelas ini khusus untuk suri yang benar-benar zero tentang urusniaga online.
3. Mahu mula tetapi tidak tahu cara.
4. Mahu mula tetapi tidak ada produk? ABDR menyediakan beberapa produk pilihan, produk sunnah, buku, pakej ebook dan ruang pengiklanan.
5. Belajar jana pendapatan melalui blog.
6. Asas kedai online, borang tempahan, lima label utama.
7. Sudah ada shopping cart, juga boleh bina blog khusus untuk aliran pembaca kepada pelanggan.

Bagaimana sesi belajar ini berlangsung?
1) Fahamkan masalah dan matlamat.
2) Pilih kelas.
3) Pilih kategori yuran.
4) Daftar melalui pengurus online atau rakan niaga ABDR,
5) Daftar, analisa dan masuk kelas (Facebook secret group).

+ Selepas analisa, tugasan akan bermula. 
+ Pelajar boleh selesaikan tugasan walau di mana sahaja berada.
+ Waktu untuk selesaikan tugasan juga fleksibel.
+ Nota tutorial lengkap bergambar disediakan.
+ Masih boleh ikuti toturial berterusan dalam kelas walaupun sudah selesai tugasan.

Kami bergabung dan berukhwah, menuju 2000 ahli untuk 2015. 
Kami mengalu-alukan penyertaan suri pengurus rumahtangga atau suri bekerjaya.
Adik-adik yang masih menuntut di IPTA juga boleh mendaftar.

Baca lebih banyak ulasan pelajar ABDR di blog utama:
http://akademibekerjadirumah.blogspot.com

Untuk pendaftaran kelas, pendaftaran pengurus online atau sewa tapak iklan,
Anda boleh hubungi saya:

Nor Amalina Rohaizad (AS0371336-V)
Pengurus Online ABDR
Email: noramalina.rohaizad@gmail.com
Whatsapp: +60192111934
Boleh juga pm saya di Facebook inbox.

11 October 2015

Dalam Bisnes, Paling Penting Adalah Tindakan

Entri 83

Teks: Nor Amalina Rohaizad

Sertailah mana-mana kelas bisnes pun. 
Saya percaya setiap satunya ada kekuatan tersendiri.

Ilmu Allah ini amat luas. 
Lain guru bisnes, lain pendekatannya.

Untuk berjaya dalam bisnes, 
Sebenarnya ia berbalik kepada diri sendiri.

Ilmu yang dipelajari, kalau balik buat pekasam, 
Maka pekasam lah yang kita dapat.

Tapi jika kita balik dan ada tindakan susulan secara praktikal,
InsyaAllah saya yakin ada manfaatnya untuk bisnes kita.

10 October 2015

Tempahan Pertama 2015

Entri 82

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Nor Amalina Rohaizad


BigShot melapor diri setelah hampir setahun bercuti. Selamat kembali bertugas lah ya.

Tempahan pertama saya ambil untuk tahun ini. Mak sedara nak buat reunion. Jadi beliau tempah cenderahati. Rose brooch, ribbon bow brooch dan fridge magnet. Ada 75 pcs nak kena buat ni.
Alhamdulillah.

09 October 2015

Proses Pemotongan Kain Felt

Entri 81

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Nor Amalina Rohaizad


Cik Amal kerja overtime nampaknya malam ni. Alhamdulillah 'ala kulli haal.
Ramai mak-mak super rajin, dok mai pm tanya ada juai ka kain felt? Pakat nak jahit busy book untuk anak rupanya. MashaAllah I like sangat-sangat.

Asalnya Cik Amal nak berhenti supply kain felt. Dok pendam hampir setengah tahun dah niat tu. Tapi kan, lagi banyak stok menyusut, lagi ramai pula dok mai pm tanya.

Aih tak sampai hati kalau tak tolong. Depa dok kata kain felt depa beli tak berapa best. Nipis lah. Berbulu-bulu lah. Warna tak berapa berkenan di hati lah. Macam-macam.

Di Amal Creative, kami ada polyester felt dengan ketebalan 1.4mm. Yang ni saya akui memang best. Dari pertama kali buat felt craft sampai hari ni, saya memang prefer felt ni saja untuk kategori felt keras.

Best dan berkualiti. Sampai saya sendiri yakin untuk jual kepada rakan-rakan crafters selain guna untuk siapkan tempahan bisnes sendiri.

Jadi dengan ini saya nak umumkan, insyaAllah Amal Creative kembali jual kain polyester felt ni secara serius. Next week insyaAllah kami restock warna mana yang dah habis ok.

Makluman tambahan:

Colour code dalam gambaq tu saya ada juai. Senang buat rujukan nak pilih warna kain untuk next purchase. Yang botol merah sebelah gunting tu pun saya juai. Kiki.. Minyak habbatussauda'. Buat sapu tadi, semut api tiba-tiba muncul mai ketik kaki masa dok sedap-sedap potong kain. Sat saja hilang gatai tu.

Hasil kerja tengah malam tadi. Alhamdulillah siap dah potong ke saiz 30x33cm (+/- 1cm). Warna hitam habis langsung. Warna putih ada beberapa keping. Next week insyaAllah restock. Yang ini nak order pun boleh dah.

03 October 2015

Bertemu Pemilik Sekoci Norlie

Entri 80

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Nor Amalina Rohaizad


Pulang dari Karangkraf pada 2 hari lepas, Alhamdulillah saya berpeluang pula singgah di Sekoci Craft House. Rumah khas yang digunakan oleh pemiliknya Puan Norliza Samingon untuk menjalankan aktiviti kraf beliau.

Usahawan kraf felt Malaysia semua mesti kenal Puan Norliza yang lebih mesra membahasakan dirinya Acik Norlie di sebelah saya ni kan. Comel molek sampai saya pun sudah kelihatan besar di sisinya.

Buku yang saya pegang itu pula, felt crafter sekalian mesti beli. Yes, it's a must buy book! Ada banyak teknik dan tutorial menghasilkan bunga dari felt. Teknik jahitan asas dan pola pun ada.

Doakan saya pula dapat 'lahirkan' buku macam Acik Norlie. Sekarang dalam misi siapkan buku digital. Bonus jika saya dapat terjemahkannya dalam bentuk fizikal pula.

02 October 2015

Bisnes Dari Rumah

Entri 79

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Akademi Bekerja Di Rumah

Assalamualaikum.
Selamat berhujung minggu


Adakah anda suri pengurus rumahtangga atau suri bekerjaya yang:

1) Mahu mula bisnes dari rumah.
2) Ada modal minima.
3) Berdikari, rajin dan serius mahu belajar.
4) Ada laptop/ipad/tab dan talian internet.
5) Mahu sertai ABDR.

Ada 5 kriteria di atas?
Anda boleh sertai kumpulan sokongan Akademi Bekerja Di Rumah.
ABDR menawarkan 2 kelas asas untuk bimbingan mula bisnes bagi yang tidak tahu bagaimana untuk mula.

Bagi yang sudah ada bisnes tapi masih suam-suam kuku, boleh belajar teknik penulisan yang betul untuk bina tribe. Kemudian ubah tribe menjadi pelanggan.

Pm saya di inbox untuk pendaftaran kelas ABDR. Boleh juga beli koleksi ebook keluaran ABDR.

Nor Amalina Rohaizad
Pengurus Online
Akademi Bekerja Di Rumah

Promosi Ebook ABDR Oktober 2015

Entri 78

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR)


Pakej Promosi Oktober 2015
5 ebook hanya RM100.00

Pakej menarik ini adalah berkaitan:

+ Pengalaman dan persediaan berhenti kerja.
+ Panduan persediaan menjadi wahm.
+ Panduan mula bisnes di rumah.
+ Idea bisnes dari rumah.
+ Belajar asas blog sebagai platform bisnes.

Untuk dapatkan e-book keluaran ABDR ini,
Tuan/Puan/Cik Puan boleh menghubungi saya melalui:

Nor Amalina Rohaizad (AS0371336-V)
Email: noramalina.rohaizad@gmail.com
Sms/Whatsapp: +60192111934
Boleh juga pm saya di Facebook inbox.

01 October 2015

Bertemu Alumni ABDR di Karangkraf

Entri 77

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Ihsan Nor Atiqah Hamdi

Alhamdulillah. ^_^
Permulaan Oktober 2015 yang manis.


Kami bertiga adalah alumni Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR). 
Selama ini hanya berkenalan dan bertegur sapa secara online.

Pagi tadi bertemu bersua muka di satu sesi fotografi. 
Seronok berbual dan bertukar cerita dengan adik-adik saya ini walau hanya sekejap saja.