29 September 2015

8 Kegembiraan Bekerja Dari Rumah

Entri 76

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Sumber: E-Book Super Wahm Super Mom

Apa seronoknya bekerja dari rumah?
Saya senaraikan 8 kegembiraan berikut.

1. Saya masih tidak terikat dengan siapa-siapa. Hanya terikat dengan majikan sebenar, yang membenarkan saya dilahirkan di muka bumi. Jadi walau di rumah atau di luar rumah saya masih ada aturan dengan majikan yang sebenar. Tetapi saya tidak terikat dengan manusia yang mengarah itu dan ini. Saya masih boleh melakukan apa sahaja agar tidak melanggar aturan dan sudah ada peraturan buat isteri dan wanita bekerja. Sama ada di dalam rumah mahupun luar rumah. Buat pilihan yang mengembirakan 'Majikan' bukannya mengembirakan 'manusia'.

2. Saya masih boleh mengawal dan urus masa dengan kadar semasa sibuk, kurang sibuk atau semasa super sibuk. Apabila super sibuk dengan urusan kerja, keluarga, orang tua dan anak-anak, ambil masa untuk fokus bertenang, mula susun rutin dan lakukan dengan hati lapang.

3. Raih pendapatan dengan cara kita mahukan. Berapa banyak peluang yang ada di muka bumi ini untuk mencari rezeki. Malaysia adalah negara yang banyak sumber, cari peluang tersebut ia ada di mana-mana, asalkan kita rajin berusaha dan tidak putus asa. Hanya orang malas sahaja yang mencipta alasan, sama-sama berubah dan tentukan pilihan yang kita mahukan.

Baca lanjut di dalam ebook Super Wahm Super Mom.
Boleh hubungi saya untuk mendapatkan ebook anda.

Nor Amalina Rohaizad (AS0371336-V)
Pengurus Online ABDR
Email: noramalina.rohaizad@gmail.com
Whatsapp: +60192111934
Boleh juga pm saya di Facebook inbox.

28 September 2015

Bagaimana Sesi Kelas Blog ABDR Berlangsung?

Entri 74

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Sumber: Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR)

[ Akademi Bekerja Di Rumah ]

Kami menerima pendaftaran setiap hari.

2 kelas blog paling ramai penyertaan:
1) Kelas Asas Blog dan Penulisan
2) Kelas Asas Mula Bisnes Online

Bagaimana sesi belajar ini berlangsung?
1) Fahamkan masalah dan matlamat.
2) Pilih kelas.
3) Pilih kategori yuran.
4) Daftar melalui pengurus online atau rakan niaga ABDR,
5) Daftar, analisa dan masuk kelas (facebook group).

Selepas analisa, tugasan akan bermula. 
Pelajar boleh selesaikan tugasan walau di mana sahaja berada.
Waktu untuk selesaikan tugasan juga fleksibel.

Boleh hubungi saya untuk pendaftaran kelas:

Nor Amalina Rohaizad (AS0371336-V)
Pengurus Online ABDR
Email: noramalina.rohaizad@gmail.com
Whatsapp: +60192111934
Boleh juga pm saya di Facebook inbox.

27 September 2015

Mulakan Dengan Perubahan Kecil

Entri 73

Teks: Nor Amalina Rohaizad

Assalamualaikum dan selamat pagi.
Minggu akhir September 2015.

Selagi Allah izinkan kita bernafas,
Selagi itu kita punya ruang dan peluang,
Untuk lakukan perubahan.

Mulakan dengan perubahan kecil,
Namun istiqomah.

Contoh:
Kita mulakan dengan SOLAT.

Tetapkan azam mulai hari ini:
AKU MESTI SOLAT TEPAT PADA WAKTUNYA.

3 minit sebelum azan, kita sudah berwudhu'.
Selepas selesai azan, terus dirikan solat.

Contoh lain:
Hari ini mesti siap jahit 1 muka surat untuk Busy Book.

1 hari 1 muka surat.
10 hari siap 10 muka surat.

10 muka surat maksudnya 1 buah Busy Book lengkap. Sudah siap, maka sudah boleh jual. ;)

25 September 2015

Hentikan Plagiat Penulisan

Entri 72

Teks: Nor Amalina Rohaizad

Nota ini saya perolehi dari kelas blog ABDR.
Saya kongsikan sedikit untuk panduan kita bersama.

Oleh Puan Masayu Ahmad:

"Apabila kita suka dengan sesuatu ayat atau teks, sangat penting kita hadam dan tulis semula dengan cara sendiri.

Cara yang betul ialah:
1) Menulis semula dan memberi kredit penulisan asal sumber itu dipetik.
2) Kemudian membuat penambahan isi dari idea fikiran kita sendiri."

Di kelas blog ABDR, kami diajar untuk memberi kredit dengan menyatakan dari mana sumber asal kami memperolehi sesuatu maklumat. Sama ada maklumat itu dalam bentuk penulisan atau foto.

Amat tidak wajar kita menyalin bulat-bulat dan tidak mengubah langsung teks tersebut. Bertambah memalukan sekiranya tiada kredit diberikan kepada penulis asal. Kemudian penulis asalnya menjumpai teks tersebut di ruang perkongsian kita.

24 September 2015

Motivasi Menulis Blog

Entri 71

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Sumber: Ebook Belajar Asas Blog

Motivasi Menulis

Latihan paling asas bagi yang baru mula menulis. 
Pastikan mula dengan catatan harian dalam buku nota. 
Kemudian pindahkan apa yang ditulis ke dalam blog.

Latihan menulis paling mudah ialah menulis apa aktiviti pada hari tersebut, catatan harian seorang surirumah, seorang pekerja, seorang ibu, seorang usahawan. Tulis apa sahaja aktiviti bermula bangun pagi.

Lintas langsung dari Kelas Asas Blog dan Penulisan.
Akademi Bekerja Di Rumah

Mahu Belajar Menulis Blog?

Entri 70

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR)

Siapa yang masih belum ada blog?
Tapi MAHU BENAR-BENAR MAHU belajar menulis blog?

Belajar dahulu bina satu blog. 
Bila sudah mahir, binalah seberapa banyak blog yang kita mahu.


Akademi Bekerja Di Rumah menawarkan 2 kelas blog.

1) Kelas Asas Blog dan Penulisan
2) Kelas Asas Mula Bisnes Online

Matlamat kedua-kedua kelas ini berbeza.
Hubungi saya untuk penerangan lanjut.

Nor Amalina Rohaizad (AS0371336-V)
Email: noramalina.rohaizad@gmail.com
Sms/Whatsapp: +60192111934
Boleh juga pm saya di Facebook inbox.

23 September 2015

Selamat Hari Raya AidilAdha

Entri 69

Teks: Nor Amalina Rohaizad

Alhamdulillah pusing-pusing sekitar Bangi saja mencari kelengkapan persiapan raya esok. Tahun lepas kami tidak balik kampung arwah Tok Ayoh di Pantai Timur kerana tarikh jangkaan bersalin saya yang sudah hampir. 

Tahun ini pun sama, tidak balik ke sana. Adik ipar baru saja selamat melahirkan putera sulungnya 5 hari lepas. Ummi dan ayah mertua memang tinggal di Bangi. Esok pagi baru kami 'balik kampung'. Naik kereta 1 minit dah sampai. :)

Selamat Hari Raya Aidil Adha buat rakan-rakan yang dikasihi sekalian.

Bersama menghayati ibrah di sebalik kisah pengorbanan Nabi Ibrahim A.S. dan anaknya Nabi Ismail A.S.

21 September 2015

Tips Jahitan Garis Senyuman

Entri 68

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Nor Amalina Rohaizad

Tips Jahitan GARIS SENYUMAN.


1. Saya guna benang jahit biasa.
2. Tetapi saya gandakan menjadi 4 lapisan benang.
3. Tujuannya supaya lebih jelas nampak dan lebih cantik.
4. Sebelum jahit, buat garisan menggunakan air erasable pen.
5. Gunakan teknik jahitan kia.
6. Pastikan jahitan itu rapat.
7. Panjang garis jahitan kira-kira 3-4mm.

Ada yang menggunakan benang jeans atau benang crochet. Terpulang, mengikut keselesaan sendiri. Saya lebih suka guna benang biasa saja. Harga benang jauh lebih murah dan mudah didapati. ;)

20 September 2015

Pakej Kelas Blog Akademi Bekerja Di Rumah

Entri 67

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Sumber: Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR)

PAKEJ KELAS ONLINE ABDR
Pakej yuran Kelas Asas Blog & Penulisan dan Kelas Asas Mula Bisnes Online

Pakej 1: 
Kelas Asas Blog & Penulisan
+ Bonus: 1 e-book Belajar Asas Blog

Pakej 2: 
Kelas Asas Blog & Penulisan
+ Bonus: 3 e-book Belajar Asas Blog + Super Wahm Super Mom + Panduan Mula Bisnes Butik

Pakej 3: 
Kelas Asas Blog & Penulisan ATAU Kelas Asas Mula Bisnes Online
+ Bonus: 4 e-book Belajar Asas Blog + Super Wahm Super Mom + Panduan Mula Bisnes Butik + 101 Idea Home Based Bisnes

Pakej 4:
Pakej Pengurus Online ABDR 
+ Kelas Asas Blog & Penulisan ATAU Kelas Asas Mula Bisnes Online
+ Bonus: 6 e-book Belajar Asas Blog + Super Wahm Super Mom + Panduan Mula Bisnes Butik + 101 Idea Home Based Bisnes + Yeay Mama Sudah Resign + 10 Langkah Mudah Bina Kedai Online

Pakej 5:
Pakej Pengurus Online ABDR
+ Kelas Asas Blog & Penulisan DAN Kelas Asas Mula Bisnes Online
+ Bonus: 10 e-book Belajar Asas Blog + Super Wahm Super Mom + Mula Bisnes Butik + 101 Idea Home Based Bisnes + Yeay Mama Sudah Resign + Rahsia Khidmat Pelanggan + Panduan Berpantang + 44 Resepi Pantang + 10 Langkah Mudah Bina Kedai Online, Panduan Rakan Niaga (belum terbit)

Pendaftaran kelas online dibuka setiap hari.
Pengambilan pelajar sesi September 2015 sedang dibuka.

Apabila Puan/Cik Puan sudah bersedia untuk menyertai keluarga besar kami, 
dijemput mendaftar dengan saya melalui:

Nor Amalina Rohaizad (AS0371336-V)
Email: noramalina.rohaizad@gmail.com
Sms/Whatsapp: +60192111934
Boleh juga pm saya di Facebook inbox.

Ulasan alumni ABDR boleh dibaca di blog utama:
http://akademibekerjadirumah.blogspot.com/

Sekiranya ada sebarang pertanyaan, boleh terus ajukan.
Terima kasih~

Tips Blog Berpengaruh

Entri 66

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Sumber: Akademi Bekerja Di Rumah

Blog Berpengaruh.

Tips blog berpengaruh:

- Perlu ada keterujaan dalam menulis dan fokus dengan tajuk kita.
- Contoh gambar, kalau blog memasak, tentu gambar masakan. Kalau blog soho, tentu gambar soho. Apa kata kunci gambar untuk blog kalian? Kongsikan di sini.
- Gambar sangat mempengaruhi blog kita menarik untuk dilawat setiap hari selain dari penulisan yang konsisten
- Blog yang tidak dikemaskini seperti kedai yang kita sudah siap, selepas itu kita tinggalkan. Kasihan pelanggan datang tetapi tidak ada layanan.
- Layankan dengan informasi khususnya tajuk blog.

Tips blog berpengaruh dengan menulis ayat positif:

- Tulis dan tulis tips dan info ringkas ketika kita sibuk.
- Ketika emosi negatif, curahkan perasaan itu tukar dalam bentuk ayat positif.
- Letak sekali gambar yang kita kongsi dalam facebook berkaitan semangat, motivasi dan sebagainya.
- Lama-kelamaan blog kita dipenuhi ayat positif dan kelihatan bertenaga pada mata pembaca

Lintas langsung dari Kelas Asas Blog dan Penulisan.
Akademi Bekerja Di Rumah.

Untuk pendaftaran kelas, hubungi saya di email.
Atau boleh juga melalui Facebook inbox.

Nor Amalina Rohaizad
+60192111934
noramalina.rohaizad@gmail.com
Akademi Bekerja Di Rumah

17 September 2015

Tutorial Jahitan Sembat

Entri 65

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Nor Amalina Rohaizad

Jahitan Sembat

Digunakan untuk mengekalkan lipatan.

Cara jahitan:

1) Mulakan jahitan dengan jahitan kia di bawah lipatan.
2) Dijahit kiri ke kanan dengan jahitan menyerong pada sudut 
3) 30 darjah di sebelah dalam.

Jahitan ini halus, kukuh, sekata dan boleh dilihat pada sebelah luar kain.

Tutorial Jahitan Jelujur

Entri 64

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Nor Amalina Rohaizad

Jahitan Jelujur

Digunakan untuk menyambungkan dua atau lebih kepingan kain jika tiada mesin jahit.
Mudah dicabut jika dijahit kasar

Cara jahitan:

1) Mulakan dengan jahitan kia.
2) Jahit dari kanan ke kiri dengan mata jahitan yang halus dan sama besar dengan jaraknya 3-5 mm
3) Akhirkan juga dengan jahitan kia

Tutorial Jahitan Kia

Entri 63

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Nor Amalina Rohaizad

Jahitan Kia

Digunakan untuk menyambungkan kain bagi menggantikan jahitan mesin.
Digunakan untuk memulakan dan mengakhiri mata jahitan.

Cara jahitan:

1) Jahit dari kanan ke kiri dengan mata jahitan (anggaran 3-5mm).
2) Jahitan pertama seperti jelujur halus.
3) Kemudian jarum dibawa balik ke jahitan pertama dan dijahit semula ke hadapan.

Ia rapat, kukuh dan kelihatan seperti jahitan mesin jahit di sebelah luar manakala di sebelah dalam seperti jahitan batang.

Tutorial Jahitan Insang Pari

Entri 62

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Nor Amalina Rohaizad

Jahitan Insang Pari

Digunakan untuk mengemaskan tepi kain.
Digunakan sebagai jahitan perhiasan.

Cara jahitan:

1) Mulakan dengan jelujur halus menegak pada sebelah kiri.
2) Jarum menegak tepat dan ke arah penjahit
3) Jahit dari kiri ke kanan dengan benang bergelung di bawah jarum.

Jahitan Asas Kraf Felt

Entri 61

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Nor Amalina Rohaizad

Jenis jahitan asas terbahagi kepada dua:

(1) Jahitan sementara
Jelujur halus, jelujur kasar dan jelujur serong.

(2) Jahitan kekal
i) jahitan penyambung: jahitan kia, jahitan halus dan jahitan mesin.
ii) jahitan pengemas: sembat halus, sembat susup, jahitan insang pari, jahitan silang pangkah dan jahitan lilit ubi.
iii) jahitan hiasan: jahitan sulaman, jahitan quilting dan jahitan tampal hias.

Untuk menjahit kraf felt sebenarnya adalah mudah dan tidak sesukar yang disangka. Kita hanya perlu mengetahui 4 jenis jahitan asas ini:


1) Jahitan kia
2) Jahitan jelujur
3) Jahitan insang pari
4) Jahitan sembat

Kebanyakan daripada kita biasanya sudah pun mendapat pendedahan awal dan mempelajari keempat-empat jenis jahitan ini sewaktu di sekolah menengah.

Untuk mendapatkan jahitan yang benar-benar halus, cantik dan kemas, kita perlu kerap berlatih agar lebih mahir. Maksudnya di sini, perlu selalu menjahit untuk mendapatkan rentaknya.

Dalam entri seterusnya nanti, saya akan kongsikan langkah demi langkah 4 jenis jahitan asas ini. Setelah mahir kesemuanya, yang diperlukan hanyalah idea dan kreativiti tersendiri untuk menghasilkan pelbagai produk kraf felt.

16 September 2015

Tutorial Buku Aktiviti (Busy Book)

Entri 60

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Amal Creative

Assalamualaikum.
Selamat pagi semua pembaca.

Mahu belajar langkah demi langkah cara menjahit busy book atau buku aktiviti yang sedang hangat diperkatakan oleh ibu-ibu di media sosial sekarang ini? :)



07 September 2015

Variasi Hiasan Bunga Felt

Entri 59

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Sumber Dan Foto Asal: Norliza Samingon




Assalamualaikum dan hai semua.

Di kalangan felt crafters, siapa yang tak kenal Sekoci Norlie.
Semua mesti kenal. Lebih-lebih lagi yang suka kraf felt berasaskan bunga.
Unik, cantik, kemas dan teliti hasil seninya.

Alhamdulillah ini dia buku kraf sulung beliau.
Panas.. Panas.. Baru sahaja terbit!

Siapa mahu jadi antara orang terawal memiliki buku ini?
Pm saya di inbox atau whatsapp 0192111934.


Sinopsis

Pelajari aneka bentuk bunga felt cantik dan menarik yang boleh dijadikan hiasan di rumah dan sebarang majlis keraian. Semuanya dipaparkan dengan mudah dan jelas di dalam naskhah Variasi Hiasan Bunga Felt. Anda pasti tidak akan kecewa.

ISDN : 978-967-86-0607-3
Penerbit: Alaf21 / Karangkraf 
Penulis : Norliza Binti Samingon 
Harga : RM24.00
Postage 
Semenanjung - RM10.00
Sabah/Sarawak - RM16.00
Berat buku : 700 grm 
Pos - Pra bayar pos laju

03 September 2015

Adakah Anda Mahu Menjadi Usahawan Jahitan Dan Kraf?

Entri 58

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Adakah anda wanita berjiwa besar yang mempunyai ciri-ciri berikut:

1) Suri pengurus rumah, suri bekerjaya atau pelajar IPT.
2) Minat menjahit produk berasaskan jahitan.
3) Mempunyai kemahiran asas jahitan.
4) Benar-benar mahu mula bisnes dengan jualan produk jahitan.
5) Benar-benar mahu belajar bisnes dari rumah.
6) Rajin berusaha.
7) Boleh berdikari.
8) Paling penting, mahu menyertai keluarga besar Akademi Bekerja Di Rumah.

Saya mahu mengajak anda mula bisnes dari rumah melalui medium pemasaran percuma iaitu blog dan Facebook. Sesuai untuk anda yang benar-benar zero knowledge tentang online business. Kita belajar menulis blog berpengaruh. Tukar pembaca menjadi pelanggan.

Pm saya di Facebook inbox ya andai benar-benar mahu.
Kita akan berbincang lanjut tentang kelas yang sesuai.

Nor Amalina Rohaizad (AS0371336-V)
Akademi Bekerja Di Rumah
Email: noramalina.rohaizad@gmail.com
Sms/Whatsapp: +60192111934

1 Usahawan Seni Kreatif, 1 Blog.

Entri 57

Teks: Nor Amalina Rohaizad

Blog masakan dan blog resepi sudah ada banyak sangat.
Taip saja di enjin carian, beratus-ratus blog tempatan keluar.

Blog kraftangan?
Blog jahitan?

Berapa banyak blog sebegini yang ditulis dalam bahasa kebangsaan?

Rakan-rakan usahawan seni kreatif sekalian,

Mahukah kita sama-sama memeriahkan dunia online dengan hasil tulisan dan hasil kerja kita?
Mahukah kita kongsi serba sedikit kemahiran dan pengetahuan yang kita ada untuk memberi manfaat kepada orang lain?

Asyik kongsi blog dari luar negara saja.
Kita sendiri, bila mahu mula menulis?

1 usahawan seni kreatif, 1 blog.
Boleh macam ni? 

01 September 2015

Perlukah Belajar Menulis Blog?

Entri 56

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Sumber: Akademi Bekerja Di Rumah

Soalan:
Bukankah semua orang boleh menulis blog?
Jadi apa perlunya belajar di kelas blog pula?

Jawapan:
Ya betul. Semua orang boleh menulis blog.
Kita semua sudah ada kemahiran menulis sejak kecil.

BEZAnya, kita PERLU tambahkan lagi ilmu seandainya kita mahu menulis blog berinformasi, mempunyai trafik tinggi dan blog yang dapat membantu kita menjana pendapatan. Blog jenis ini adalah blog yang mempunyai target dan fokus yang jelas. Bukan sekadar menulis untuk suka-suka.

Belajar cara menulis yang betul, insyaAllah boleh memberi hasil yang kita mahu.

============================================================

Di Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR), kami menawarkan 2 kelas blog:
1) Kelas Asas Blog dan Penulisan
2) Kelas Asas Mula Bisnes Online

Apa beza kedua-dua kelas ini?

Kelas Asas Blog dan Penulisan:
1) Belajar menulis blog berpengaruh.
2) Belajar menulis dengan idea yang berterusan dan konsisten.
2) Belajar menulis mengikut fokus produk.
3) Belajar menulis entri yang menarik lebih ramai rakan dan trafik.

Kelas Asas Mula Bisnes Online 
1. Belajar bina kedai online asas berdasarkan jenis produk/servis. 
2. Belajar menulis secara fokus mengikut lima label utama.
3. Belajar bina borang tempahan.
4. Khusus untuk suri yang benar-benar zero tentang urusniaga online.
5. Mahu mula bisnes tetapi tidak tahu cara.
6. Mahu mula bisnes tetapi tidak ada produk? ABDR mempunyai produk digital (ebook) dan produk servis (pakej kelas online dan sewa tapak iklan)
7. Sudah ada shopping cart, juga boleh bina blog khusus untuk aliran pembaca kepada pelanggan.

Apabila sudah bersedia untuk menyertai keluarga besar kami, 
boleh mendaftar dengan saya melalui:

Nor Amalina Rohaizad (AS0371336-V)
Email: noramalina.rohaizad@gmail.com
Sms/Whatsapp: +60192111934
Boleh juga pm saya di Facebook inbox.

Ulasan alumni ABDR boleh dibaca di blog utama:
http://akademibekerjadirumah.blogspot.com/