11 October 2014

Tutorial Felt 5: Rantai Kunci Huruf

Entri 22

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Amal Creative

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu. 

Apakah aktiviti kalian semua bersama seisi keluarga? Hari ini saya ingin kongsikan satu lagi tutorial mudah yang boleh dilakukan bersama anak-anak seawal usia 7 tahun.


Bahan-bahan yang diperlukan adalah: Kain felt keras pelbagai warna, pen penanda, gunting, gam, benang, jarum. mounting board, reben dan rantai kunci.

Mula-mula potongkan kain felt berbentuk bulat sebanyak 2 keping dengan diameter 6 cm. Potongkan lagi sekeping kain felt berlainan warna dengan diameter 5 cm. Lukiskan pola 1 huruf yang dimahukan, misalnya huruf I, A, M atau apa-apa saja huruf.

Ambil mounting board, lukiskan bulatan dengan diameter 5 cm dan guntingkannya. Pastikan gunting yang digunakan adalah bersesuaian dengan kepingan mounting board yang agak keras dan sederhana tebal.

Potongkan reben sepanjang 5 cm kemudian lipat dua dan gamkan pada penjuru sekeping kain berdiameter 6 cm. Gamkan pula mounting board berbentuk bulat tadi di atas kain yang sama. Ketepikan dahulu kain ini. 

Sementara itu di atas kepingan kain berdiamater 5 cm, jahitkan potongan huruf yang dipilih di atasnya. Jenis jahitan boleh dipilih sama ada ingin menggunakan jahitan kia, sembat atau jelujur halus. Setelah selesai jahitan huruf, jahitkan pula kain berdiameter 5 cm itu di atas kain berdiameter 6 cm yang lain.

Susun kain yang selesai dijahit huruf ke atas kain yang sudah ditampalkan reben dan mounting board sebelum ini. Cantumkan kedua-dua kepingan kain dengan menggunakan jahitan insang pari sebagai kemasan di sekeliling kain.

Akhir sekali, pasangkan rantai kunci dan anda boleh hiaskan huruf dengan menggunakan hiasan butang. Selamat mencuba! :)

No comments:

Post a Comment