25 September 2014

Amal Creative: Produk dan Servis

Entri 17

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Amal Creative


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Alhamdulillah hari ini saya ingin kongsikan tentang bisnes kraftangan felt yang saya jalankan sejak penghujung tahun 2010. Bisnes ini dikendalikan sepenuhnya oleh saya sendiri. Sekali-sekala saya akan dibantu oleh ibu dan adik perempuan saya yang sememangnya sudah mahir menjahit. Suami juga turut membantu dalam beberapa aspek teknikal.

Amal Creative Enterprise merupakan syarikat yang didaftarkan di bawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) dan kami beroperasi di bawah label Amal Creative. Walaupun bisnes kami 100% dijalankan di rumah secara atas talian, penting bagi kami untuk menjadi syarikat yang sah dan berdaftar. Ini secara tidak langsung dapat membantu menambahkan kepercayaan pelanggan dan bakal pelanggan kami.

Asas perniagaan kami adalah berkaitan seni kreatif kraftangan felt. 3 jenis produk dan servis yang ditawarkan oleh Amal Creative:

1) Mengambil tempahan produk kraf felt dan menjual produk kraf siap jahit.


Produk kraf felt yang comel dan berwarna-warni sememangnya menjadi antara pilihan popular untuk dijadikan hadiah atau cenderahati. Biasanya tempahan dalam kuantiti yang besar diperolehi daripada guru-guru sekolah, penjawat awam dan swasta, pelajar latihan industri dan juga bakal raja sehari. Ini kerana, produk felt sesuai dijadikan cenderahati untuk pelbagai jenis majlis seperti majlis perkahwinan, majlis pertunangan, majlis akhir tahun dan majlis perpisahan. 

Ada juga individu yang menempah produk felt untuk dijadikan hadiah istimewa sempena hari lahir, hari guru, hari ibu atau sebagai hadiah ulang tahun perkahwinan. Tempahan dalam jumlah yang sedikit juga kami terima setiap masa. Tiada tempahan minima yang kami hadkan.

2) Membekalkan material kraf untuk kraf felt.


Ada di antara peminat kraftangan felt ingin cuba menghasilkan sendiri produk jahitan mereka. Saban hari kami ditanya di manakah bahan dan peralatan yang kami gunakan itu boleh didapati. Bertitik tolak dari situ, kami mengambil inisiatif untuk turut menjual material asas kraf felt bagi memudahkan pelanggan yang bertanya. Selain bahan asas seperti kain felt keras dan felt lembut, kami menjual butang-butang, applique dan reben untuk dijadikan hiasan produk felt.

Material kraf ini juga biasanya dibeli oleh rakan-rakan penggiat seni kraf felt. Mungkin kerana berurusniaga dengan seseorang yang dikenali biasanya lebih selamat dan boleh dipercayai. Untuk mereka yang baru bermula dan baru ingin mencuba pula, kami tawarkan pek permulaan kraf felt yang mengandungi set lengkap bahan dan peralatan asas kraf felt.

3) Menganjurkan kelas jahitan kraf secara individu atau berkumpulan.


Sepanjang penubuhan Amal Creative, kami berpengalaman menganjurkan lebih daripada 5 kelas berkumpulan mahupun kelas individu bagi mereka yang berminat dan serius untuk mempelajari seni kraf felt. Walaupun terdapat ribuan tutorial percuma atau video percuma yang mudah diperolehi secara online, belajar dengan kaedah berguru adalah cara yang terbaik. Pelajar yang datang ke kelas dapat menggunakan peluang menimba ilmu secara maksima dengan bertanya secara terus tentang teknik yang digunakan dalam penghasilan produk kraf felt.

Pelajar yang menghadiri kelas kraf Amal Creative terdiri dari pelbagai lapisan umur. Bermula dari semuda pelajar sekolah rendah, pelajar sekolah menengah dan pelajar Institut Pengajian Tinggi. Golongan lain yang gemar menghadiri kelas kraf terdiri daripada suri bekerja dari rumah, suri yang ingin mengisi masa lapang dengan aktiviti berfaedah dan juga wanita bekerjaya yang ingin mendapatkan pendapatan sampingan. Biasanya kelas diadakan pada hujung minggu.


Untuk menghubungi kami, sama ada untuk menempah produk kraf felt, mendapatkan material kraf felt atau ingin mengikuti kelas yang kami anjurkan,
 berikut adalah maklumatnya:

Amal Creative
Email: amalcreative85@gmail.com
Facebook Page: Amal Creative
Nombor telefon: 019 2111934 (SMS/Telegram sahaja)

No comments:

Post a Comment