16 August 2014

Apakah Itu Kraftangan Felt?

Entri 2

Teks: Nor Amalina Rohaizad
Foto: Amal Creative


Kraftangan felt adalah seni jahitan kraftangan menggunakan fabrik felt. Biasanya felt lebih sesuai dijahit menggunakan tangan, namun ada ketikanya penggunaan mesin jahit juga dapat menghasilkan produk yang menarik dan amat membantu dalam penghasilan produk felt dalam skala besar.

Sejarah

Felt dikatakan antara fabrik tertua yang wujud sejak zaman prasejarah. Oleh kerana fabrik felt tidak ditenun dan tidak memerlukan mesin tenun dalam proses penghasilannya, maka masyarakat purba dapat membuatnya dengan mudah. Ada suku nomad yang menghasilkan pakaian dan khemah menggunakan fabrik ini.

Perbezaan Fabrik Felt

Secara umumnya di Malaysia, fabrik felt yang digunakan terdiri daripada 2 jenis:

1) Felt poliester (polyester felt)

Bersifat keras, tahan lasak dan kurang berbulu.
Sesuai untuk menghasilkan rantai kunci, sarung telefon bimbit, bingkai gambar, hiasan dekorasi rumah dan hiasan di baju.


2) Felt akrilik (acrylic felt)

Bersifat lembut, mudah dibentuk dan agak berbulu.
Sesuai untuk menghasilkan bunga hiasan, buah-buahan 3D, permainan kanak-kanak dan bantal.


Kedua-dua jenis fabrik ini adalah 100% sintetik, dihasilkan di kilang dan digunakan secara meluas dalam seni kraftangan felt. Felt ini datang dalam pelbagai warna dan ketebalan. Felt dijual dengan harga yang berpatutan, dalam saiz potongan kecil atau pun dijual dalam ukuran yard.

Kraftangan Felt di Malaysia

Kraftangan felt mula mendapat tempat di hati masyarakat Malaysia sekitar tahun 2009. Ketika ini felt masih kurang dikenali dan penggiat kraftangan felt juga hanya boleh dibilang dengan jari. Seiring dengan perkembangan Facebook sebagai media sosial, mulai tahun 2011 lebih ramai penggiat seni kraftangan ini muncul. Fabrik felt juga makin mudah didapati secara online mahupun di kedai-kedai jahitan atau pun kraftangan.

Seni kraftangan felt ini sesuai untuk semua lapisan umur. Anak kecil seawal usia 6 tahun yang sudah bijak mengendalikan jarum, sudah tentu tiada masalah untuk menjahit produk kraf feltnya sendiri. Malah menjahit kraftangan felt dapat dijadikan sebagai aktiviti bermanfaat untuk seisi keluarga.

No comments:

Post a Comment